HEMEROTECA
POR
TEMAS

 

Hotel Attraction NY

Gaudí Masón

Beatificación

Año Gaudí

Sagrada Família

Películas

Turismo



HAZTE SOCIO
Hazte socio, recibe nueva información regularmente y recoge tu regalo de bienvenida
GAUDÍ, HOY
L
o último de Gaudí en el Mundo

El temple de la Sagrada Família s'edifica amb pedra d'Ulldecona

L'empresa Marbres Castell talla les peces dels finestrals de l'absis de l'altar major

L'obra mestra d'Antoni Gaudí serà constru•da, si més no en una part, amb pedra d'Ulldecona. L'empresa local Marbres Castell és l'encarregada de tallar les peces que conformaran els finestrals de l'absis de darrere l'altar major del temple. Unes estructures de nou metres d'alçària i sis d'amplada en què els operaris de la fàbrica treballen des de fa vora un any i que es començaran a instalálar al temple el proper mes de febrer.

La pedra d'Ulldecona (o Sénia, com es coneix comercialment) és un marbre calcari de gran duresa, especialment apte per als exteriors. Unes característiques que han convençut l'equip tècnic encarregat de les obres de la Sagrada Família, que l'han escollida per a l'edificació de set grans finestrals. Tot el marbre necessari per fer-los realitat surt de les pedreres de l'empresa Marbres Castell d'Ulldecona, que s'encarrega també de l'elaboració de les peces de quatre dels finestrals (les tres restants van a càrrec d'una altra indústria). Un treball en el que estan abocats des de fa prop d'un any i que els ha suposat un repte tècnic molt important. No en va, cal que les màquines reprodueixin les formes corbes, a imatge de la natura, que van imaginar Gaudí i els seus successors al davant de la construcció del temple. «Alguna màquina de control numèric ha estat treballant nits senceres per donar forma a les peces més elaborades», comenta Aida Castell, cap de personal de Marbres Castell.

Els finestrals, a més, tenen dos estils diferenciats, pel que fa a l'exterior i a l'interior. «Els podríem definir com a neogòtic i gaudinià», comenten els responsables de l'empresa. Així, s'han tallat centenars de peces de les més diverses mides i formes, que s'uniran definitivament al temple a partir del proper mes de febrer.

L'ús de la pedra d'Ulldecona en una obra tan apreciada internacionalment suposa un pas important per al seu reconeixement, tant des del punt de vista comercial com de qualitat. «Es tracta d'una pedra molt resistent, que esdevé una matèria primera extraordinària per a l'ús constructiu en exteriors», defensen els seus extractors. Per a Castell, el camí emprès és el bo. «Cal revaloritzar la nostra pedra, apostar per la qualitat i fer-se un lloc entre el mercat més exigent, perquè, comercialment, ben aviat ja no podrem competir amb els pa•sos on la mà d'obra és molt més barata», assegura.

Repartida per tot el món

Sembla que la Sagrada Família no és la primera obra de Gaudí que es construeix amb pedra d'Ulldecona. «L'arquitecte apreciava les seves propietats i la va usar en l'edifici de la Pedrera», explica Castell.

Aquestes dues obres s'afegeixen a una llarga llista d'edificis de tot el món, on podem trobar aquesta varietat de pedra. Així, la mateixa Marbres Castell, que exporta fins al 40 per cent de la seva producció, ha subministrat aquest material per a edificis com el World Trade Center d'Amsterdam, el Museu d'Art Modern de Lyon, el Banc d'Espanya de Saragossa o l'Illa Diagonal de Barcelona. Una expansió que segueixen també la resta d'empreses del sector afincades a Ulldecona: Marbres Homedes, Canteras Ebro i Inmar Stone Group. Aquesta darrera també ha pres part en la restauració de dues obres de Gaudí: el paviment interior i exterior de la Colònia Güell i la reforma interior de la mateixa Pedrera. Altres llocs on podrem trobar marbre procedent de les pedreres d'Ulldedcona són el Helen and Martin Kimmel University Center de Nova York, la Al Ain University d'Abu Dhabi, als Emirats Àrabs i, ja al nostre país, el Centre Comercial Diagonal Mar de Barcelona, els parcs temàtics de Port Aventura i Terra.

El Diari de Tarragona
Maribel Millan
Viernes 24 Diciembre 2004