HEMEROTECA
POR
TEMAS

 

Hotel Attraction NY

Gaudí Masón

Beatificación

Año Gaudí

Sagrada Família

Películas

Turismo



HAZTE SOCIO
Hazte socio, recibe nueva información regularmente y recoge tu regalo de bienvenida

GAUDÍ, HOY

Lo último de Gaudí en el Mundo

Artículo de Información


Un disseny inèdit de Gaudí

Durant més de 100 anys, ha estat adormit a l'Arxiu Administratiu de l'Ajuntament de Barcelona un projecte oblidat d'Antoni Gaudí. Diem oblidat perquè, en realitat, no era desconegut del tot.

JF. Ràfols, tot i que de manera confusa, ja hi va al·ludir a la seva biografia gaudiniana i fa uns quinze anys es va despertar momentàniament del seu son de la mà de Jordi Pujol i Forn, que va publicar la seva imatge gràfica en un estudi sobre el mobiliari urbà a l'Exposició Universal de Barcelona de 1888. Això no obstant, la invenció del jove arquitecte es va tornar a sumir en una prolongada letargia de la qual ni tan sols els fastos del recentment celebrat Any Internacional Gaudí 2002 l'han pogut treure.

El projecte a què ens referim es un aparell anunciador dissenyat per a Julio Manuel Carré y Charpentier. La proposta de l'empresari es va presentar el dia 25 de març de 1878 i, després del requeriment dels responsables municipals perquè acompanyés la proposta amb un model, el 10 o el 15 d'abril del mateix any va afegir-hi el dibuix de Gaudí amb una petita descripció. Realitzat en tinta sèpia a escala 1:20 i rubricat amb l'estilitzada firma que utilitzava l'arquitecte en aquesta època, el model els devia agradar a l'Ajuntament porquè la concessió va ser aprovada definitivament en la sessió del dia setze.

Per poder conèixer millor la naturalesa d'aquest projecte i interpretar el dibuix de Gaudí, no disposem com en altres casos d'una extensa memòria, sinó només de la succinta explicació del mateix Carré: "Tota la carcassa de l'aparell serà de ferro fos, i la resta, de vidre il·luminat de nit a l'interior per gas Labon. Dels costats en sortiran unes portes que tancaran exteriorment l'aparell per la part de vidre durant les altes hores de la nit, portes que de dia no es veuran". Del context de l'expedient administratiu relatiu a aquesta concessió també en podem extreure altres informacions útils, com per exemple que aquests aparells eren complementaris d'un altre sistema d'anunciadors que consistien en simples plaques o quadres fixats a la façana de determinats edificis. Si aquests últims estaven pensats per als carrers estrets del Casc Antic perquè no eren impediment per a la viabilitat urbana, els dissenyats per Gaudí estaven destinats a "les àmplies vies de l'Eixample", que reuneixen prou condicions "d'amplitud i espacialitat". Els llocs per als quals estaven destinats els aparells eren, a més de les noves vies de l'ampliació de Barcelona, les places Reial, Palau, Medinaceli i Catalunya. La seva funció hauria de ser la d'exposar "el plànol de la barriada, les adreces de les oficines de correus i telègrafs i altres indicacions esmentades útils per als forasters, així com diversos anuncis relatius també a la indústria, comerç, arts, etc.", a més dels anuncis oficials del municipi.

Segurament el lector ja s'està preguntant si aquests "aparells aïllats" es van arribar a construir alguna vegada o si formen part d'aquesta llarga llista de projectes de Gaudí que no van aconseguir mai de fer-se realitat. La documentació municipal és força concloent pel que fa al cas i podem afirmar pràcticament amb total seguretat que, si bé els "quadres anunciadors" de la societat Carré y Cía efectivament es van arribar a instal·lar als carrers de Barcelona, l'artefacte concebut pel genial arquitecte desgraciadament es va quedar en paper mullat. El 12 de març de 1887, un informe de la Comissió de Foment recomanava a l'alcalde la cancel·lació, per incompliment de contracte, tant de les concessions de Carré com de la d'Enrique Girosi, un quiosc amb funcions de comuna i d'anunciador (entre altres coses) que també havia estat dissenyat per Antoni Gaudí. No és d'estranyar que l'alcalde l'acceptés perquè, a la data de l'informe, el primer no havia pagat ni un sol cèntim del cànon a què s'havia obligat per cadascun dels anunciandors, mentre que el segon, al cap de nou anys d'haver-se adjudicat la concessió no havia instal·lat caps dels quioscos. Alguna cosa falla en aquesta història, de la qual suposem que Gaudí no en devia sortir gaire ben parat: Carré estava en parador desconegut com a mínim des de l'any 1883, i Girosi va ser processat per deutes el 1882, procés en què va ser declarat insolvent. A més, la documentació municipal deixa entreveure que tots dos mantenien una relació empresarial que no va ser declarada fins després d'obtingudes les respectives concessions.

No obstant, i fins i tot en el supòsit que els "aparells aïllats" no s'haguessin construït mai, el dibuix de Gaudí té un notable interès com a testimoni de la primeríssima època de l'arquitecte. Efectivament, si tenim en compte que el novell arquitecte va rebre oficialment el títol el 15 de març de 1878 i que el dibuix del qual estem parlant es va haver de fer abans del 15 d'abril del mateix any, estem davant d'un dels primers, si no el primer, plànols que firma com a facultatiu.

Veritat i qualitat

El disseny d'aquests anunciadors ens mostra un Gaudí preocupat tant per aquella "veritat constructiva" que propugnava Viollet-le-Duc com per la qualitat significativa de l'arquitectura. L'expositor de vidre i ferro s'eleva sobre unes columnes de fosa de reminiscències violletianes força semblants a les de la plaça Reial, amb una base aixafada que sembla voler expressar la seva funció mecànica. El gran panell de vidre, proveït d'il·luminació de gas, estava protegit, segons l'explicació de Carré, per un sistema de portes corredisses que ens imaginem que era deutor de l'enginyós mecanisme patentat per Eudald Puntí. El conjunt és airós i estilitzat. Sembla evident que el seu autor s'ha proposat satisfer amb eficàcia les necessitats funcionals.

Però no tot és funcionalitat i racionalitat: quimeres, ratpenats, corones i escuts s'aglomeren al cim de l'expositor en forma d'emblema de la Ciutat Comtal amb evocatives reminiscències de la història llegendària de Catalunya.
Amb la recuperació de la imatge i l'expedient administratiu de l'anunciador Carré es completa, per fi, la documentació de les intervencions projectades per Antoni Gaudí per a l'Ajuntament de Barcelona. Seria una bona ocasió perquè les autoritats municipals es decidissin a divulgar i revaloritzar aquesta faceta del geni de Reus com a dissenyador de mobiliari urbà.

ANTONIO SAMA
Avui
Lunes, 29 Diciembre 2003



top Gaudí, Hoy Homepage