AÑO DALÍ 2004

Programa de exposiciones de Año Dalí 2004

Dalí en el Park Güell

Dossier de prensa


LINKS DALINIANOS
HAZTE SOCIO
Hazte socio, recibe nueva información regularmente y recoge tu regalo de bienvenida

AÑO DALÍ 2004

Artículo de Información

Dalí portes endins

Joan Vehí és el fotògraf de Cadaqués. A la porta del seu estudi, un cartell anuncia que retrata bateigs, casaments i altres celebracions. Tot i que la fotografia ha estat la seva passió de tota la vida, només s’hi ha dedicat professionalment des de gran. Abans havia estat fuster. Concretament, el fuster personal de Salvador Dalí. Durant els anys que va passar treballant per al geni surrealista, Joan Vehí va ser testimoni d’excepció de les festes i happenings que organitzava. Les seves fotografies d’aquella època s’exposen, ara, al Museu de Cadaqués.

L’exposició Dalí íntim permet observar una cara fins ara molt més velada del pintor figuerenc. És un Dalí privat, un geni portes endins. Això no vol dir que no mantingui les excentricitats del seu personatge públic, ja que molts dels episodis fotografiats per Joan Vehí són festes o happenings on hi participen convidats especials del mestre vinguts d’arreu del món, des d’actors de talla internacional fins a músics de flamenc.

En les fotografies de Joan Vehí hi tenen un lloc privilegiat els personatges que formaven la cort de Dalí, començant per Gala o el xofer Arturo Caminada. Com aquest darrer, Vehí era un home de total confiança dels Dalí i tenia franquejat l’accés al castell de Púbol o a la casa de Portlligat. Era també un dels primers a qui Dalí mostrava els quadres recents, per interrogar-lo sobre què hi veia. En l’exposició s’hi pot veure, precisament, alguna imatge del pintor al seu taller, en plena acció creativa.

Les imatges mostren episodis tan dispars com una festa flamenca a la casa de Portlligat, un homenatge a Dalí celebrat a la plaça de toros de Figueres o una performance en què el pintor volava penjat d’un helicòpter. També hi ha algunes escenes familiars, com un passeig en barca per la badia de Portlligat, o retrats d’algunes de les creacions del fuster Vehí per al castell de Púbol.

L’exposició s’obre amb un autorretrat de Joan Vehí i una explicació de com es va iniciar en l’art de la fotografia. Va ser de ben jovenet, quan veremava en una vinya de Cadaqués i un fotògraf que els va estar retratant llarga estona li va regalar la càmera, indignat, després de comprovar que havia fet tot el reportatge sense carret. Si teniu sort, el mateix Joan Vehí us ampliarà aquesta i altres històries en sortir del Museu, on és fàcil trobar-lo mentre duri l’exposició. Seguirà oberta fins a finals de primavera per un preu quasi simbòlic, tres euros.


Marçal Llado
LaMalla.Net
Dilluns, 29 Desembre 2003top Año Dalí 2004 Homepage